×

Bilgilendirme!

Söz konusu bilgiler kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Nefes alma organımız olan burnumuzun içi normal anatomik yapıda olduğu taktirde burundan nefes alma sıkıntımız olmayacaktır. 
 
Burundaki normal anatomik yapıyı ve dolayısıyla nefes almamızı en çok bozan sebepler hangileridir?
 
Septum deviasyonu: burun boşluğunu ortadan ikiye bölen yaprak gibi ince olan kemik ve kıkırdaktan oluşan yapıya septum adı verilmektedir. Bu yapıda eğriliğin bulunmasına septum deviasyonu diyoruz. Genellikle travmaya bağlı olur. Ancak, doğuştan olan vakalar da vardır. Deviasyonun aksi tarafındaki konkalar ise, deviasyon baskısına bağlı olarak küçülmüş olan ve yeterli fonksiyon göremeyen konkaların görevini üstlenerek büyür. Genellikle, burun tıkanıklığı deviasyonun olduğu taraftan ziyade konka hipertrofisinin olduğu tarafta olur. Septum deviasyonunun tedavisi cerrahidir. Septum deviasyonu dediğimiz kemik eğriliğinin ameliyatı, yüz gelişiminin tamamlandığı 18 yaşından sonra yapılır. Ancak, nadir vakalar için 8 yaşından sonra da minimal düzeltme operasyonu yapılabilir. Septum deviasyonu cerrahisi genel anestezi altında yapılır ve eğri olan ve tıkanıklığa yol açan kısımlar klasik yöntemle veya endoskopik yöntemle çıkarılır yahut düzeltilir. Bazı septum deviasyonları burun sırtına kadar ilerlemiş olabilir. Bu durumda tek başına septum deviasyonu ameliyatı yeterli olmayıp rinoplasti ile birlikte yapılması daha uygun olacaktır. Veya septum deviasyonu önde olabilir. Bu durumda da, yine normal septum deviasyonu ameliyatı yeterli olmayıp rinoplasti ile birlikte yapılması daha uygun olacaktır.
 
Konka hipertrofisi: Normal büyüklükte olması gereken burun yan duvar etlerinin (konkaların) normalden büyük oluşudur. Allerjik rinite bağlı olarak gelişenlerde ilaçlı tedavi uygulanırken, yapısal bozukluğa bağlı gelişenlerde konka/konkalar cerrahi olarak küçültülür. Cerrahi tedavide önemli olan temel anlayış şudur: konkaların fonksiyonunu bozmadan normal hacime küçülterek nefes almayı kolaylaştırmaktır. Bu işlem, uygun vakalarda elimizdeki gelişmiş teknolojik yöntemlerle de (radyofrekans gibi) yapabilmektedir.